Hem » Studiebesök med Vision Skruv

Studiebesök med Vision Skruv

by Björn Magnusson

Igår var Amanda, Björn, Isac och Leif på studiebesök hos tre andra föreningar som har utvecklat sin verksamhet på olika sätt.

Först ut var Räppe GoIF som har lämnat gamla Räppevallen och flyttat till en ny anläggning på Blixtvägen vid Norra Bergundasjön, närmare Växjö. Där tittade vi främst på deras nybyggda klubbhus med kiosk/kök, klubbstuga, förråd och sex omklädningsrum. Här är det Växjö kommun som har byggt, och föreningen hyr in sig med sina 20 lag, varav 17 är i seriespel. Vi fick prata både med arkitekten, klubbens vaktmästare och en representant från det kommunala fastighetsbolaget Vöfab.

Nästa besök var hos Kalvsviks bygdegård där en ideell förening tog över en nedgången IOGT-NTO-lokal för ett par decennier sedan och sedan har förvandlat den till en riktig mötesplats i byn med sina 550 invånare. Växjö kommun har ett långtidskontrakt med föreningen för förskola och klass 1–3. I den senaste utbyggnaden, som bland annat finansierats med bidrag från Boverket, finns en samlingslokal/pub och en fritidsgård som även den drivs ideellt av traktens föräldrar. Varje fredag arrangerar föreningen AW kl 17–20 för den som vill umgås en stund efter arbetsveckans slut. Skolan är populär och lockar alltfler barn, även från andra byar. Bakom fastigheten finns en multiarena och utegym. Föreningen har på senare tid öppnat ställplatser för husbilar, och det finns även planer som fortfarande är orealiserade.

Slutligen gick färden till Braås GoIF. Där har föreningen en tämligen nyuppförd klubbstuga då den förra brann ned 2017. Men det vi var mest intresserade av var deras satsning utomhus med multiarena, padel- och tennisbanor, utegym, hinderbana och en populär pumptrackbana. Som om inte det vore nog anlägger de just nu en 4 km lång mountainbikebana och en så kallad Flow Trail. Huvudfinansiär har Allmänna Arvsfonden varit med över nio miljoner kronor i två olika steg. För sina satsningar hittills fick Braås GoIF utmärkelsen Årets landsbygdsidrottsförening i Kronoberg (som för övrigt tilldelades Skruvs IF så sent som i fjol).

De samlade intrycken tar vi nu med oss in i arbetet med att ta fram en ”önskelista” för Vision Skruv.

Du kanske även skulle gilla