Hem » Folkets Hus Skruv

Folkets Hus Skruv

by Admin-Micke

Historik

Den 25 mars 1913 bildas Skrufs Folkets Hus. Första ordförande blev Linus Johansson, övriga styrelseledamöter var samtliga glasarbetare. Styrelsens första uppgift var att söka en tomt för uppförande av samlingslokal. Det blev på backen mellan skolan och nuvarande Folkets Hus. Ekonomin var ett problem. De som kunde hjälpa till med byggandet skulle få 20 öre/tim. Det betalades inte ut kontant, utan i form av andelar i Folkets Hus. En dansbana byggs. Den s.k. ”Ålastugan” flyttas till Folkets Hus. (Finns numera i Hembygdsparken Ljuder).

På 20-talet börjar man visa film, och på 30-talet de första ljudfilmerna. På 40 och 50-talet hände det mycket i Folkets Hus. Biovisningarna var många. Dans ordnades med flera kända artister, som Snoddas, Harry Brandelius, Simon Brehm, Lill-Babs, Putte Wickman, Rock-Ragge, Rock-Olga med flera.

I Slutet av 50-talet börjar man fundera på att bygga ett nytt Folkets Hus. 1965 står det nuvarande Folkets Hus klart. Ett Samarbete med Ljuders kommun, som bygger ny skola. Skolans matbespisning placeras i Folkets Hus. Begagnad biografutrustning köps in, med 170 biograffåtöljer.

1971 har filmen ”Utvandrarna” premiär i Skruv. Filmen visas 10 gånger och har totalt 2100 besökare. På 80 och 90-talet minskar antalet biobesökare. TV och filmutbudet i hemmen har blivit för stort. Filmrullarnas tid är över. 2012 köps en digital projektor, som flyttas mellan de fyra biograferna, Hovmantorp, Lessebo, Kosta och Skruv.

”Folkets Hus 100 år”. 24 och 25 augusti 2013 firar Folkets Hus 100 år, med utställning, lekar, spel och uppträden. På kvällen middag med live-musik av Berth Ilsons.

Runt 2018 öppnade vi en loppis i folkets hus lokaler, där intäkterna gått till välgörenhet.

2023 hyr vi ut lokaler till bibliotek, skolans syslöjd, Skruvs IF:s fritidsgård och skolmatsal, men även andra sammankomster som möten, kurser, fester och kalas.

.